Contact Informatie

Home

Consulthealth

Van Hullebusch Carine

Steenoven 23
8730 Beernem

Phone +32 (0)499 05 45 61
Email Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Email Routebeschrijving en openingsuren

In de kijker

"Jijzelf bent de vormgever van je leven.
De wind kun je niet veranderen, maar de zeilen zet je zelf"

 

Hoe ruiken we?

Geur wordt door allerlei processen in de hersenen en andere systemen vertaald door het zogenaamde olfactorisch zintuigsysteem. Zo wordt de geur van bijvoorbeeld een bloem vertaald tot een glimlach. Het reukslijmvlies bevat reukzenuwcellen die de geurmoleculen door gaatjes in het zeefbeen naar de hersenen sturen. Het reukcentrum in de hersenen is direct verbonden met het limbisch systeem. 

Het limbisch systeem behoort tot de oudste delen van de hersenen dat in de evolutie het eerst is ontwikkeld, zoals bij dieren en primitieve mensen die voor hun overleving afhankelijk zijn van het vermogen tot ruiken. Het limbisch systeem is in feite verantwoordelijk voor onze emotionele reactie op onze fysieke en psychologische omgeving. Ook onze herinneringen zijn hier voor een groot deel opgeslagen. Immers, via het limbisch systeem kan ademhaling, hartslag, bloeddruk, immuunsysteem en uitscheiding van hormonen gecontroleerd worden. 

Toepassing

Via de huid door inmasseren :  Er kan een samenstelling worden gemaakt naargelang de klacht,  op een basis van zalven of gel.

absorptie van de bestanddelen in een essentiële olie die de huid en de slijmvliezen kunnen passeren, waardoor deze stoffen de bloedbaan bereiken. Vervolgens bereiken deze moleculen de lichaamsweefsels en de organen waar verschillende fysiologische en pathologische veranderingen plaatsvinden. 

Via de neus : indirect door verdamping in een geurverspreider

                     direct door stoombaden

 

Absorptie van aromatische moleculen in de receptoren in het neusslijmvlies, waar vervolgens de moleculaire structuur van deze geurmoleculen vertaald wordt in verschillende electro-chemische signalen. Deze signalen zijn verbonden met de geurzenuwen in het limbisch systeem van de hersenen. Via dit limbisch systeem worden de volgende systemen in het lichaam direct beïnvloedt :


I   Het autonome zenuwstels - via het vrijkomen van neuropetiden en neuratransmitters die de sympatische en parasympatische delen beïnvloeden ;

II  Het hormonale stelsel - via de hypothalamus en hypofyse ;

III Via herinnering - via de amygdala en de hippocampus ; 

IV  De primaire centra die honger, dorst, seksuele impulsen controleren ; 

V   De plezier - en emotionele centra ; 

VI  Indirecte beïnvloeding van het :

                * spijsverteringsstelsel

                * het immuunsysteem

                * het bewegingstelsel

                * voortplantingsysteem